jueves, 22 de noviembre de 2012

Identitat i territori


Durant aquestes setmanes, cada dimarts, estem realitzant les exposicions del treball  d'identitat i territori. Aquest,  és un treball conjunt de GTIC (gestió de la informació i TIC) i  COED (comunicació oral, escrita i digital.)

El treball, consisteix en fer grups de dos i, triar un tema per exposar de forma oral, a la classe durant 8 minuts.

Algun dels temes exposats a la classe són: les cupcakes, el rugby,els castellers, viatges, la xocolata, uniformes si o no? i, el ball, entre d'altres.  

Ha cada exposició, cada alumna, a de contestar en un full les tres preguntes següents:
- Cita un aspecte a destacar de forma positiva.
- Fes un suggeriment de millora
- Valora la complementarietat expressió oral- suport TIC aconseguida.

Per després entregar-les els professors i si tenen algun dupte mirar el que opinem nosaltres.
Per acabar, cada dia, després de les exposicions els professors fan una valoració global de com han anat, diuen alguns aspectes positius i d'altres negatius, per tal de que els altres grups millorin.
 

Eines de suport al pensament


Avui a la classe de GTIC, hem treballat els mapes conceptuals.

Hem pogut veure que segone el bloc de GTIC, els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i han sigut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.

Segons el bloc, la creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes, reflexió sobre la relació de cada concepte amb tots els altres, concepció d'una representació gràfica adequada...

En aquests casos solem partir d'un concepte i anem afegint, un a un els altres amb els connectors corresponents. Per acabar, ordenem el mapa i resituem els conceptes de forma coherent.

La construcció d'un mapa conceptual és, doncs, un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

 El programa que hem utilitzat per fer un mapa conceptual ha sigut CMapTools, que és un programa gratuït.

Aquí us deixo un power point perquè el mireu i tingueu més informació sobre els mapes conceptuals:


Mapes Conceptuals d' Ernest Prats Garcia

A continuació, hem fet una activitat on hem llegit el text d' "El dinar de Nadal" i seguidament hem realitzat un mapa conceptual.

Aquí us deixo el mapa conceptual que he fet a classe per provar el programa:
 



A més a més, també ens ha ensenyat un altre programa anomenat "Els fluxogrames" i, com diu el bloc de GTIC: els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. I tenen un simbologia molt definida.
Per provar aquest programa ho hem fet amb l'eina on-line anomenada "Gliffy" i la podem trobar a:

Ja per acabar, aquí us deixo l'activitat que hem realitzat, creant un diagrama de flux on representem l'acció de travessar una cruïlla on hi ha semàfors.
 
Crec que "cmaptools" i el "gliffy" són dues eines molt bones pel suport del pensament. Tot i això, penso que al principi és una mica difícil d'utilitzar-les, però que al final vas agafant pràctica. Espero que les proveu i que us serveixin per al vostre futur.
He de dir que són dues eines noves per mi, però que m'han agradat i crec que em seran molt útils de cara als meus estudis.


miércoles, 14 de noviembre de 2012

Mestra TAC o ser mestra avui

Avui a la Universitat Blanquerna ha vingut la mestra Anna Pérez a fer una conferència anomenada "Mestra TAC o ser mestra avui", on ha parlat de les seves experiències, ja que hem començat la setmana d'activitats extraordinàries (SAE).


Les idees principals que he tret jo sobre aquest tema són:
1. Què són les TAC?: Tecnologies de l'Aprenentatge i Coneixaments. 
2. Frase que ella destaca a l'inici de la conferència: " Tenim escoles amb estructura del segle XIX, amb professors del segle XX i alumnes del segle XXI."
3. Seguidament, ella ressalta que a la seva escola el nen ha de treballar mitjançant la manipulació i l'experimentació i, que el professor ha d'observar en tot moment el que fa l'infant per si necessités ajuda.
4. Ella creu que els alumnes han d'interactuar amb diferents fonts, tocar, comunicar, crear i treballar en equip.
5. També parla sobre la Taxonomia de Bloom (1956) que es classifica de la següent manera:
Crear
Avaluar
Analitzar
Aplicar
Comprendre
Recordar
*Motivar
                                                       
6. Després parla sobre Jordi Adell i els 6 canvis claus que hi ha hagut en el context educatiu:
Analògic a Digita
Ligat a Mòbil
Aïllat a Connectat
Genèric a Personal
Consumidor a Creador
Tencat a Obert
7.El que pretenen aconseguir amb aquets canvis és:
Comunicació                                                                                                                                                               
Compartir     

Discussió (decidir què faran i com ho faran)
8. L'Aprenentatge en Xarxa: Projectes Telemàtics. Són escoles  que s'organitzen per a realitzar  un conte entre tots: una escola fa la introducció, l'altra el nus i l'altra el desenllaç; i al finalitzar s'envia a les escoles per veure el resultat del conte i llegir-lo.
9. Parla de "Enpowerment", Apoderament: el fet de delegar poder i autoritat als alumnes i de conferir-los el sentiment que són "amos" del seu treball  (exposició, compromís, interacció entre ells, entusiasme i participació).
10. El que pretenen aconseguir amb les TAC és una ampliació de les parets de l'aula, donar veu a l'alumnat: Creativitat, Reflexió i Ambient de treball on s'aprèn.                                                                   

martes, 13 de noviembre de 2012

Creative Commons

En aquesta entrada us parlaré sobre els Creative Commons.

Primer de tot, a la classe de GTIC hem parlat sobre la cultura lliure i programari lliure . Aquí us deixo una definició de la  Cultura lliure i hem de dir que es tota aquella creació, i el moviment que la promou, que advoca per l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure.
A continuació hem vist 4 situacions imaginàries que poden passar a les escoles i, hem tingut d'esbrinar quines d'aquestes 4 situacions són correctes i quines incorrectes( i en quin grau) i, seguidament, hem argumentat les respostes entre tota la classe.
Hem de saber que quan volem agafar un text, copiar-lo.. hem de citar-lo. Ara bé, sempre han de ser fragments petits. També hem de saber que les imatges estan protegides i, per tant, hem de conèixer diverses pàgines on tinguem la possibilitat de trobar imatges que no ho estiguin. 

Un exemple d'aquestes pàgines podria ser:

FLICKR:

Flickr és un lloc web gratuït que permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vender i compartir fotografies i vídeos en línia.
Actualment Flickr compta amb una important comunitat d'usuaris que comparteix les fotografies i vídeos creats per ells mateixos. Aquesta comunitat es regeix per normes de comportament i condicions d'ús que afavoreixen la bona gestió dels continguts.

La popularitat de Flickr es deu fonamentalment a la seva capacitat per administrar imatges mitjançant eines que permeten a l'autor etiquetar les seves fotografies i explorar i comentar les imatges d'altres usuaris.

Aquí us deixo la pàgina de Flickr per si voleu accedir-hi:  (http://www.flickr.com/).
CREATIVE COMMONS I COPYRIGHT:
Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.
Aquesta ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Creative Commons proporciona llicències als creadors/autors per tal que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital. No dóna llicències totalment lliures, es troba entre mig del Copyright i el Copyleft (o totalment lliure). Aquestes condicions les escull el propi autor.
De fet una llicència CC no invalida el copyright d’una obra sinó que invalida alguns drets a terceres persones amb una sèrie de condicions (quatre) que es combinen per donar lloc a diferents tipus de llicències. L’objectiu final queda resumit en estandarditzar les llicències en lloc de prohibir l’ús de les obres; conseqüentment establirà un equilibri entre els drets dels autors i els drets dels usuaris. 


Copyright és un conjunt de normes jurídiques i principis que regulen els drets morals i patrimonials que la llei concedeix als autors (els drets d'autor), pel sol fet de la creació d'una obra literària, artística, musical, científica o didàctica, estigui publicada o inèdita.


JAMENDO

Jamendo és una comunitat creada al voltant de la música lliure, on els artistes poden pujar la seva música gratuïtament i el seu públic descarregar-la de la mateixa manera. 
A més a més, en tot moment pots veure el tipus de llicencia que té.

link de la pàgina de Jamendo: (http://www.jamendo.com/es/).

També vam veure un vídeo, Copiar no és robar i aquí us deixo la pàgina perquè el veieu:



http://www.youtube.com/watch?v=ef-OExpQEcU

jueves, 8 de noviembre de 2012

WINDOWS LIVE MOVIE MAKER


Avui a la classe de GTIC ens han ensenyat a utilitzar el programa Windows Live Movie Maker, que serveix per editar vídeos.

Aquest programa té la possibilitat  que un cop modificat i creat el   vídeo, puguis publicar-lo en diverses pàgines web i de forma gratuïta.
                                                                                                        www.google.es

Movie Maker té la possibilitat de capturar vídeos des d'una càmera, ordenar arxius de pel·lícules, insertar títols, dissenyar crèdits, efectes, importar imatges i música.


Com s'utilitza?


- Definició de punt d'inici: Aquesta opció serveix per posar la part del vídeo que volem a l' inici del vídeo nou, el que estem creant o editant.


- Definició de punt final: Aquesta opció és per finalitzar la part del vídeo nou.


- Podem canviar l'ordre del vídeo un cop creat, només s'ha d'agafar i desplaçar fins al lloc desitjat.


- Es pot baixar o pujar el volum del vídeo, segons si vols sentir la veu d'aquest o no.


- Quan parlem de les opcions de la música podem dir que, un cop introduïda, es pot desplaçar al punt d'inici i, també es pot introduir una nova cançó, anant a la icona d'afegir música.


- Es pot posar un títol inicial al vídeo i també subtítols, per introduir altres temes. I al final, també es poden posar crèdits.


- Hi ha diverses animacions per introduir el vídeo.



Aquí us deixo el vídeo que hem creat a classe, per provar el programa:


PREZI

A l'entrada d'avui us parlaré sobre un nou mètode que hem utilitzat a la classe i  és el Prezi.


Prezi és un un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual basada en la informàtica en núvol. Prezi es distingeix per la seva interfície d'usuari amb zoom, que permet als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona de la presentació. (Definició extreta de http://ca.wikipedia.org/wiki/Prezi)

 
Aquí us deixo un vídeo perquè veieu el funcionament del Prezi :




Seguidament vàrem veure diferents presentacions:

- Un gat siamès: es treballa ampliant la part de la imatge que es vol treballar o parlar.

- Quin camí agafarem: és una presentació amb més d'una imatge, és més col·laborativa i es treballa mitjançant una metàfora.

- Psicodrama 2012

- Copy of happy thanksgiving a tour of world cuisine

- Mapa mundi fet amb aliments.

Els beneficis del Prezi són els següents:

Servei gratuït i online, facilitat d'utilització, possibilitat d'inserir text, imatges, àudio, enllaços, vídeos i creació personalitzada o ús de plantilles predissenyades.



Aquí us deixo la pàgina del programa Prezi perquè us creeu el vostre propi compte i d'aquesta manera realitzar presentacions:
http://prezi.com/
Aquí us deixo un prezi explicant que és el prezi:

Espero que us sigui molt útil aquesta informació que us he donat i que proveu aquest programa perquè és molt interessant i bo.

lunes, 5 de noviembre de 2012

Com parlar bé en públic




A l'assignatura de COED hem tingut que llegir el llibre de Com parlar bé en públic, de Joana Rubio i Francesc Puigpelat.

Aquest  llibre ens parla sobre totes les eines que ha de tenir un bon orador, a l’hora de realitzar un discurs. També  hi trobem moltes eines que ens poden ajudar a parlar bé en públic, eines que ens ajuden i ens guien per ser un bon orador; algunes com: tenir una bona tècnica, recursos per preparar-se bé el discurs, per guanyar-se l'auditor i molts altres aspectes més.

Un cop llegit el llibre aquest divendres, a la classe, tots vam tenir que portar els apunts del capítol 1 al 6 inclòs,  per després en grups de 4, realitzar el nostre decàleg del comunicador eficaç.

Quan tots els grups vàrem tenir el decàleg realitzat, cada grup va escollir un portador, i d'aquesta manera vam poder fer un decàleg conjuntament i de la millor manera possible.

Aquí us deixo una definició de decàleg per que quedi més clar el seu significat: 
És un conjunt de regles o preceptes bàsics d'una professió, d'una activitat, etc. ( segons Rosa Soler)

 Ja per acabar,  aquí us deixo al decàleg final, realitzat per tota la classe i el que creiem més adequat:

1. Tenir clares les 4 preguntes bàsiques: Què, Qui, Per què, Com.

2. Tenir un bon domini del llenguatge.

3. Tenir positivisme.

4. Retroalimentació amb el públic.

5. Ser natural, no meomoritzar el discurs.

6. Elaborar un guió.

7. Domini del llenguatge verbal.

8. Domini de la veu: velocitat, volum i vocalització. 

9. Ser clar, precís i breu. 

10. Estructurar el discurs.

LA POESIA

A les classes de COED hem estat aprenent un poema i l'hem recitiat: tota la classe junta, en tres grups, una meitat i després l'altra meitat de classe, fent cannons... I és el següent:

 Una gallina xica (trilogia de la canción y poesía popular catalana)

UNA GALLINA.
Una gallina
xica, tica, mica,
cama-curta i ballarica;
va tenir sis pollets
xics, tics, mics,
cama-curts i ballarics.
Si la gallina no hagués estat
xica, tica, mica,
cama-curta i ballarica;
els seus fills no haurien estat
xics, tics, mics,
cama-curts i ballarics.


El que podem dir sobre la poesia:

- És un recitat i hi posem part de nosaltres, ho vivim i ho representem realitzant més gestos.
- Podem dir que no és el mateix llegir que recitar un poema.

- A través de la poesia estem connectant amb els infants, amb l'esser humà.
Tot seguit, ens va dir que busquéssim un poema que ens transmetés  algun sentiment, que connectés amb les nostres emocions. Ens va donar el nom d'uns llibres i de diferents autors perquè ens sigués més senzill:
 

- 50 poemes per saber de memòria. Tria a cura de Jaume Subirana. Ara llibres
- Salvador Espriu
- Joan Maragall