martes, 13 de noviembre de 2012

Creative Commons

En aquesta entrada us parlaré sobre els Creative Commons.

Primer de tot, a la classe de GTIC hem parlat sobre la cultura lliure i programari lliure . Aquí us deixo una definició de la  Cultura lliure i hem de dir que es tota aquella creació, i el moviment que la promou, que advoca per l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat equiparables als del programari lliure.
A continuació hem vist 4 situacions imaginàries que poden passar a les escoles i, hem tingut d'esbrinar quines d'aquestes 4 situacions són correctes i quines incorrectes( i en quin grau) i, seguidament, hem argumentat les respostes entre tota la classe.
Hem de saber que quan volem agafar un text, copiar-lo.. hem de citar-lo. Ara bé, sempre han de ser fragments petits. També hem de saber que les imatges estan protegides i, per tant, hem de conèixer diverses pàgines on tinguem la possibilitat de trobar imatges que no ho estiguin. 

Un exemple d'aquestes pàgines podria ser:

FLICKR:

Flickr és un lloc web gratuït que permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vender i compartir fotografies i vídeos en línia.
Actualment Flickr compta amb una important comunitat d'usuaris que comparteix les fotografies i vídeos creats per ells mateixos. Aquesta comunitat es regeix per normes de comportament i condicions d'ús que afavoreixen la bona gestió dels continguts.

La popularitat de Flickr es deu fonamentalment a la seva capacitat per administrar imatges mitjançant eines que permeten a l'autor etiquetar les seves fotografies i explorar i comentar les imatges d'altres usuaris.

Aquí us deixo la pàgina de Flickr per si voleu accedir-hi:  (http://www.flickr.com/).
CREATIVE COMMONS I COPYRIGHT:
Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius.
Aquesta ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Creative Commons proporciona llicències als creadors/autors per tal que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital. No dóna llicències totalment lliures, es troba entre mig del Copyright i el Copyleft (o totalment lliure). Aquestes condicions les escull el propi autor.
De fet una llicència CC no invalida el copyright d’una obra sinó que invalida alguns drets a terceres persones amb una sèrie de condicions (quatre) que es combinen per donar lloc a diferents tipus de llicències. L’objectiu final queda resumit en estandarditzar les llicències en lloc de prohibir l’ús de les obres; conseqüentment establirà un equilibri entre els drets dels autors i els drets dels usuaris. 


Copyright és un conjunt de normes jurídiques i principis que regulen els drets morals i patrimonials que la llei concedeix als autors (els drets d'autor), pel sol fet de la creació d'una obra literària, artística, musical, científica o didàctica, estigui publicada o inèdita.


JAMENDO

Jamendo és una comunitat creada al voltant de la música lliure, on els artistes poden pujar la seva música gratuïtament i el seu públic descarregar-la de la mateixa manera. 
A més a més, en tot moment pots veure el tipus de llicencia que té.

link de la pàgina de Jamendo: (http://www.jamendo.com/es/).

També vam veure un vídeo, Copiar no és robar i aquí us deixo la pàgina perquè el veieu:



http://www.youtube.com/watch?v=ef-OExpQEcU

No hay comentarios:

Publicar un comentario