jueves, 22 de noviembre de 2012

Eines de suport al pensament


Avui a la classe de GTIC, hem treballat els mapes conceptuals.

Hem pogut veure que segone el bloc de GTIC, els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak i han sigut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.

Segons el bloc, la creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes, reflexió sobre la relació de cada concepte amb tots els altres, concepció d'una representació gràfica adequada...

En aquests casos solem partir d'un concepte i anem afegint, un a un els altres amb els connectors corresponents. Per acabar, ordenem el mapa i resituem els conceptes de forma coherent.

La construcció d'un mapa conceptual és, doncs, un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

 El programa que hem utilitzat per fer un mapa conceptual ha sigut CMapTools, que és un programa gratuït.

Aquí us deixo un power point perquè el mireu i tingueu més informació sobre els mapes conceptuals:


Mapes Conceptuals d' Ernest Prats Garcia

A continuació, hem fet una activitat on hem llegit el text d' "El dinar de Nadal" i seguidament hem realitzat un mapa conceptual.

Aquí us deixo el mapa conceptual que he fet a classe per provar el programa:
 



A més a més, també ens ha ensenyat un altre programa anomenat "Els fluxogrames" i, com diu el bloc de GTIC: els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. I tenen un simbologia molt definida.
Per provar aquest programa ho hem fet amb l'eina on-line anomenada "Gliffy" i la podem trobar a:

Ja per acabar, aquí us deixo l'activitat que hem realitzat, creant un diagrama de flux on representem l'acció de travessar una cruïlla on hi ha semàfors.
 
Crec que "cmaptools" i el "gliffy" són dues eines molt bones pel suport del pensament. Tot i això, penso que al principi és una mica difícil d'utilitzar-les, però que al final vas agafant pràctica. Espero que les proveu i que us serveixin per al vostre futur.
He de dir que són dues eines noves per mi, però que m'han agradat i crec que em seran molt útils de cara als meus estudis.


No hay comentarios:

Publicar un comentario