lunes, 29 de octubre de 2012

Comunicació audiovisual i/o digital

A la classe de divendres vàrem estar parlant sobre la comunicació audiovisual i/o digital i aquí us deixo els aspectes més importants:

-Escoltar i/o fer d'espectador és la reelaboració o reconstrucció  del missatge. Per tant, és un procés que té diversos elements que hi influeixen.

-Els coneixements previs del receptor( desde on se situa  per escoltar)

-L'emissor emet un missatge i el receptor és el que el rep , dependrà de les seves experiències i els seus coneixements.   

-L'emissor ha de tenir en compte els coneixements del públic, ja que ha de connectar amb ells prèviament.

-Com a públic hem d'estar atents al missatge i hem d'observar el llenguatge verbal i no verbal. Per tant, el receptor haurà d'estar més atent en un text audiovisual.

-La presència audiovisual és molt forta avui en dia i, per això, hem de tenir criteri  per tal que ens influeixi més o menys.    

-La publicitat subliminar la podríem definir com aquella  informació que sense adonar-nos ens pot incitar a comprar un producte o un altre, creient-nos  que és el  millor. El que hem de fer en aquests casos és no deixar-nos enganyar per aquests missatges.

 

 Seguidament vàrem veure un vídeo de Guillermo Orozco on realitza una aproximació crítica i pragmàtica a les claus educatives dels mitjans audiovisuals.
 
En aquesta entrevista ens proposa una reflexió i ens ofereix una lectura pedagògica de la comunicació audiovisual a l'era d'Internet. Un repte per a l'educació i que afecta a tota la comunitat educativa. Entre d'altres, l'especialista en comunicació audiovisual assenyala que la imatge té un codi universal front Internet, en aquest s'han de menester d'uns requisits per a entra-hi. Cada mitjà té un codi i cal preparar-se per a ser audiència i ser crítics envers el mateixos mitjans.
Aqui us deixo el vídeo perquè el pogueu veure i informar-vos sobre el tema d'una manera més profunda:

 






 Un cop vist el vídeo, entre totes les companyes de la classe vàrem comentar-lo, vàrem extreure alguna de les idees principal i per acabar vàrem extreure diverses conclusions:
 
- Podem dir que la imatge té un codi universal i no sempre ho arribem a veure tot a simple vista.
- És fonamental entendre que la responsabilitat  d'educar és de la família i de l'escola i han de treballar conjuntament.
- Els mitjans de comunicació tenen una responsabilitat molt gran perquè, encara que no ho vulguin, eduquen a les persones a través del que veuen, tenen un efecte educatiu.
- L'alfabetització és dominar els programes, saber fins a quin punt arribem a entendre el missatge, és a dir,  saber veure i no només mirar i saber a quines situacions  podem fer ús dels mitjans audiovisuals, en quina mesura i quins tipus.  També és prendre consciència del valor educatiu que tenen els mitjans audiovisuals.  
- Hem de saber si estem entrenats per veure més enllà de la imatge.
Ja per finalitzar la classe, ens va posar diferents vídeos d'anuncis, i  vàrem comentar i veure  el missatge que volien  transmetre:
 
Els anuncis els podem trobar al youtube posant el nom que us deixo a continuació:
 
-  Golf Volkswagen (Este es un hombre que apostó un millón al negro y salió....): aquest ens diu que si vols ser feliç t'has de comprar un Golf.
 
- Galeries de moda (tornar a l'escola): Ens diu que la roba és resistent com els nens i que els i transmet felicitat
 
- Colònia Barbie (Barbie aventura)
 
- Seat (Oh Brother!)
 
 
L'objectiu d'aquesta classe és entendre que l'ús de  l'audiovisual no només és un recurs, sinó que és un text complex  i l'hem de tenir present dia a dia.
 
 
Aquesta classe m'ha servit per saber què és la publicitat subliminar més concretament i la seva forma de denominar-la. A través dels exmples dels anuncis hem pogut comprovar que sempre hi ha un missatge subliminar al derrera, fet que en part desconeixia.
Pel que fa el vídeo he pogut veure que la comunicació audiovisual  té un paper molt important ja que educa d'una forma indirecta. Tot i així,crec  que hem de fer un bon ús d'aquest mitjà i, per tant, estar alfabetitzats perquè no sempre el podem utilitzar.

miércoles, 24 de octubre de 2012

VIDEO Y EDUCACIÓN



Llibre vídeo y educación (escrit per Joan Ferrés)



Després d'haver llegit el llibre, varem resoldre les preguntes que teníem i varem treure les idees principals d'alguns dels apartat del primer capítol:







A PEL CANVI:

- Ens diu que l'home sempre té por al canvi.

- El que hem de fer és adaptar-nos a la nova tecnologia i estar oberts als canvis.

- Com a futures mestres el que hem de fer és estar atents als canvis i adaptar-nos encara que no ens agradin.   

- Per tant, el que hem de tenir, és una mirada oberta als nous canvis.

  EL DESFASAMENT EN XIFRES:

- Aquest apartat ens diu, que la major part de la informació que recordem la trobem a la tecnologia.


- També parla sobre la capacitat de penetració dels mitjans de masses, que és inqüestionable. Un estudi de la" Revista Española de Opinión Pública" ens informa dels resultats sobre la incidència  dels medis de masses en els adolescents Espanyols:


·       Un 80%  de la informació assimilada pels adolescents de 12 a 15 anys els hi arriba la informació a través dels mitjans de comunicació de masses i de la interacció social.


·       L'altre 20% els arriba a través de l'escola, i es diu que només un 4% d'aquesta informació és útil.


·       Un 44% prefereix la televisió que els seu pare


·       Un 20% prefereix la televisió que la seva mare


·        I només un 36% prefereix el seu pare o mare abans que la televisió.


- La gent posa la televisió, quan està sol a casa, per no sentir-se sol, ja que la TV fa companyia.


UN NOU HOME:


- Aquí parla sobre el paper que tenen els dos hemisferis del cervell:


·       Hemisferi dret: Controla el costat esquerra del cervell. S'encarrega del reconeixement de rostres, la distensió i els records de formes.   


·       Hemisferi esquerra: Controla el costat dret del cervell. S'encarrega de la lectura, l'escriptura, el càlcul, la aritmètica, la classificació i la lògica.


UNA NOVA MANERA DE CONÈIXER:


- A l'escola primer s'ensenya amb la part esquerra del cervell i després amb el dret.


-  Depenem molt dels altres.


- Quan ens canvien la percepció del món, nosaltres també canviem.


- L' anàlisis d'una frase: primer s'ha de conèixer el significat de les paraules i relacionar- les, seguidament fer l'anàlisi gramatical  i l'anàlisi lògic per extreure el significat.  (això ho realitza la part esquerra del cervell).


- Analitzem el tema després de veure una pel·lícula.  


UN NOU LLENGUATGE:


-  Diferència entre el llenguatge oral, que és més seriós i transmet ordres, i el llenguatge gestual, que és més informal i transmet un sentiment.


- El llenguatge matemàtic, que és oral i escrit.


- El llenguatge audiovisual, que s'expressa a través d'imatges amb moviment i sons. El missatge audiovisual transmet emocions.

 

Aquí us deixo el capítol 1 del llibre "Video y educación" perquè el  pogueu llegir-lo tot sencer:

 

* La relació que hi ha amb el power point és que aquest, transmet idees i emocions. Ens posa en una situació a través d'emocions.


Seguidament varem veure dos videos molt diferents:

Aquest primer és La breu història de Catalunya i en aquest cas podem dir, que és un video- lliçó  i no es pot utilitzar per treballar en grup sinó que serveix per treballar individualment.
 
I en aquest video,Dinner for two, és tot el contrari, no parlen els personatges però, tu imagines tot i, la música és animada, per tant podem dir que és un video més agradable de veure, no tant difícil com l'anterior. 
  


 


Aquests vido són els anomenats videos motivadors i són bons per a treballar en grup.

LA DESCRIPCIÓ

Què és la descripció?

La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, dels més concrets als més abstractes.

La descripció pot ser més subjectiva o més objectiva, depenent de la situació comunicativa i del propòsit de l'intercanvi.

-  Descripció objectiva: hi ha d'haver una actitud imparcial davant de l'objecta descrit,i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possible. Aquest tipus de descripció és característica dels textos acadèmics i científics.  


- Descripció subjectiva: l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu. Acostuma a tenir una finalitat estètica.


·       Estructura dels textos descriptius:


- podem considerar tres procediments ordenats:


1) Establiment del tema


2) Caracterització


3) Relació amb el món exterior


·       Com es fa?


1) Idear (explorar la situació)


2) Ordenar (esquema estructural)


3) Textualitzar (redacció del text)


·       Tècniques descriptives


- Sintagmes nominals àmpliament adjectivats.


-  Verbs amb present o imperfecta d'indicatiu.


- Paraules que descriuen impressions sensorials.


- Terminologia


- Definicions


- Enumeracions


- Recursos expressius

 

Altres models de descripció:

- Cançons

- Poesia visual

- Poesia

- Novel·la

- Assaig

- Conte

- Vídeo

 

Activitat: Descripció d'una companya


Un cop vist, llegit i comentat els diferent models de descripció, vàrem realitzar un exercici que consistia en descriure a una companya de la classe, utilitzant qualsevol dels model vistos anteriorment.


 A la descripció vàrem tenir que posar una fotografia i un peu de foto, que reflectís el que la imatge ens transmetia i, a la classe de COED, vam exposar totes les imatges, com si fos un museu. Seguidament vàrem mirar totes les imatges juntament amb el peu de foto i vàrem comentar entre totes si realment coincidien les opinions.



Primer de tot,  desconeixia la gran varietat de descripcions que hi ha ja que fins ara no les havía treballat. I les que més m'han cridat l'atenció han estat la poesia visual i la cançó.
Tot i que ja coneixia els dos tipus de descripcions, les hem treballat amb més profunditat i a trevés dels exemples m'han quedat més clares.
A més a més, mai m'havia parat a pensar que per fer una bona descripció havia de seguir una estructura, fet que ara ja se. 

lunes, 22 de octubre de 2012

La composició del text

Un cop llegit el dossier sobre la composició del text: Planificació, composició i revisió, a la classe de COED vam explicar una mica en què consistia i vàrem resoldre els dubtes que teníem:

Podem dir que la composició d'un text la dividim en tres etapes. Ara bé, l'escriptura és un procés no lineal, on no es passa per les diferents etapes de manera lineal i ordenada  fins arribar a la redacció final d'un escrit. Aquestes etapes són diferenciades però una  pot portar a l'altre.

És un procés mental.  

Les etapes són les següents:

1) Planificació

2) Redacció / Composició

3) Revisió
 
1) La planificació: planificar és reflexionar. És establir els objectius que volem aconseguir amb el text i dur a terme una estratègia determinada per recollir, seleccionar i ordenar la informació que volem transmetre.
- Si tenim clar l'objectiu podem saber el tipus de text que volem realitzar.
tipos de text:  - narratiu
                        - descriptiu
                        - explicatiu, recepta
                        - persuasiva, argumentatiu, opinió.
- Es pot realitzar convinacions amb tots els tipus de text, com podria ser la novel·la.
- Segons el tipus de text que triïs seguiras unes característiques o unes altres. 

Anàlisi de la situació comunicativa:

- A qui vull escriure? (tipus de destinatari)

a) grau de formalitat    b) la fórmula de tractament     c) el gènere   d) la varietat dialectal

 - Sobre què vull escriure? (tema)

- Per què vull escriure? (objectius)

- Com ho vull escriure? (extensió, estructura)

Recollida de la informació

- Pluja d'idees (és la que més utilitzem)

- Documentació

- Les 6 "W" (qui, què, on, quan, per què, com)

- Prendre apunts de la informació escollida


Selecció i ordenació de la informació

- Selecció de les idees

- Ordenació de les idees

 a) Tècniques d'Agrupació (grups o mapa conceptual)

 b) Tècniques d'Ordenació (numeració o esquema)

* Si hem fer una bona planificació, és més fàcil fer la composició/ redacció.

2) La redacció: Redactar és transformar els plans i les idees en llenguatge escrit i oral, és a dir, en un text coherent, estructurat d'una manera determinada i amb uns trets estilístics concrets, tenint sempre en compte, doncs, les característiques de la coherència, la cohesió, l'adequació, la correcció i la variació.

Estructura del text

- El paràgraf ( un paràgraf conté una idea principal i alguna secundària, per tant el paràgraf té vida pròpia, si tu li extreus del text aquella idea principal tindrà sentit per si sola.)

·       el paràgraf coma unitat  temàtica:

·       distribució de les idees en paràgrafs:

a) 1 paràgraf = 1 idea

b) 1 paràgraf = més d'1 idea

c) més d'1 paràgraf = 1 idea

·       Tipus de paràgrafs segons el contingut:

A) p. Introductoris                          B) p. Expositius                    C) p. Conclusius

- Els connectors

Tipus de connectors

1. Conjuncions        2.   Preposicions          3. Adverbis         4.Altres paraules o expressions

Funcions dels connectors

1. senyalitzar          2. organitzar                 3.  relacionar 
 
-  La puntuació

1. coma                            2. punt i coma              3.punt                      4. dos punts

5. punts suspensius       6. parèntesis                7. guions                  8. signes d'entonació

9. els paràgrafs               10.   els guions             11. les cometes

- L'estil

1. Adequació              2.  Claredat                        3. Precisió              
 
4. Conclusió                5.  Variació                        6. Altres consells d'estil

3) La revisió: Revisar és examinar: és avaluar el que hem escrit, decidir si s'adiu amb les nostres expectatives i, si convé modificar el que calgui per tal de millorar el text. Cal tenir en compte que no només revisem el text final, sinó que duem a terme operacions de revisió durant tot el procés de redacció.

- Hi ha un decàlag per a revisar

- Revisió de continguts

Coherència

Cohesió

Adequació

- Revisió gramatical i de convencions

Correcció

Variació
 
 
Un cop vistos els tres passos principals per a redectar un text i els seus subapartats m'ha quedat tot molt més clar i un cop vist i explicat tot, ho posaré en pràctica quan hagi de fer un text. Espero que us hagi quedat tot més clar i que us sigui més fàcil de realitzar-ne un.