miércoles, 24 de octubre de 2012

LA DESCRIPCIÓ

Què és la descripció?

La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, dels més concrets als més abstractes.

La descripció pot ser més subjectiva o més objectiva, depenent de la situació comunicativa i del propòsit de l'intercanvi.

-  Descripció objectiva: hi ha d'haver una actitud imparcial davant de l'objecta descrit,i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possible. Aquest tipus de descripció és característica dels textos acadèmics i científics.  


- Descripció subjectiva: l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu. Acostuma a tenir una finalitat estètica.


·       Estructura dels textos descriptius:


- podem considerar tres procediments ordenats:


1) Establiment del tema


2) Caracterització


3) Relació amb el món exterior


·       Com es fa?


1) Idear (explorar la situació)


2) Ordenar (esquema estructural)


3) Textualitzar (redacció del text)


·       Tècniques descriptives


- Sintagmes nominals àmpliament adjectivats.


-  Verbs amb present o imperfecta d'indicatiu.


- Paraules que descriuen impressions sensorials.


- Terminologia


- Definicions


- Enumeracions


- Recursos expressius

 

Altres models de descripció:

- Cançons

- Poesia visual

- Poesia

- Novel·la

- Assaig

- Conte

- Vídeo

 

Activitat: Descripció d'una companya


Un cop vist, llegit i comentat els diferent models de descripció, vàrem realitzar un exercici que consistia en descriure a una companya de la classe, utilitzant qualsevol dels model vistos anteriorment.


 A la descripció vàrem tenir que posar una fotografia i un peu de foto, que reflectís el que la imatge ens transmetia i, a la classe de COED, vam exposar totes les imatges, com si fos un museu. Seguidament vàrem mirar totes les imatges juntament amb el peu de foto i vàrem comentar entre totes si realment coincidien les opinions.



Primer de tot,  desconeixia la gran varietat de descripcions que hi ha ja que fins ara no les havía treballat. I les que més m'han cridat l'atenció han estat la poesia visual i la cançó.
Tot i que ja coneixia els dos tipus de descripcions, les hem treballat amb més profunditat i a trevés dels exemples m'han quedat més clares.
A més a més, mai m'havia parat a pensar que per fer una bona descripció havia de seguir una estructura, fet que ara ja se. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario