lunes, 22 de octubre de 2012

Llengua oral formal

A la classe de COED hem vist que tenim 3 trets importants de llenguatge oral formal:

1) Trets contextuals ( context--> espai i temps/ qui i ara)
- És de caràcter no universal per tant, a tot arreu no és igual sinó que depèn del grup social en què et trobes i requereix d'un aprenentatge escolar.

- És acústica, efímera i produïda en temps real, és a dir, hem de compartir espai i temps amb l'auditori, s'ha d'elaborar sobre la marxa i, per tant, té condicionants.
- Té un context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: hi ha una interacció  visual i emotiva, el missatge que vol donar ha de provocar una emoció. Aquesta interacció és la clau de l'èxit.

2) Trets textuals (el producte que elaborem: discurs/text)
- És formal i només parla una persona, direm que generalment és monòton.

- El seu objectiu és ser informativa. Ha de ser planificada ja que hem de saber Què direm ( recerca de la informació) i Com ho direm, que és la clau de l'èxit i ha de ser de tema sovint especialitzat.
- Repetitiva ja que hem de saber el que volem transmetre i les idees principals amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals, que són tots aquells relacionats amb la veu, el cos i els mitjans audiovisuals i, d'aquesta manera, matisen i completen el missatge.

3) Trets lingüístics (competència lingüística)  
- Té un paper fonamental dels trets suprasegmentals (és  tot el que té a veure amb l'elaboració de la frase i transformar l'oració de negativa- positiva- pregunta).

- Ocurrència d'elements díctics: hi ha sovint  elements relacionats amb el context, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis..
- Correcció normativa i ús de la varietat estàndard.

Per acabar, dir que tot i  que coneixia les característiques de la llengua oral formal, desconeixia la seva subdivisió en trets. Per tant aquesta classe m'ha servit per organitzar les característiques de l'oral formal i conèixer una mica més sobre aquest tema.

No hay comentarios:

Publicar un comentario